Tietoa työlaseista
Yleislasit vai erityistyölasit?
Yleislasit ovat arkipäiväiseen käyttöön tarkoitetut kauko- tai likinäköä korjaavat yksiteholasit. Lisäksi lukulaseja tarvitaan iän mukana (yleensä 40 +) tulevien lähinäkövaikeuksien korjaamiseen. Yleislasit voivat olla myös kaukolasien ja lukulasien yhdistelmä eli moniteho- tai kaksiteholasit. Mikäli yleislasit ovat ajanmukaiset, mutta henkilö kokee tästä huolimatta vaikeuksia esimerkiksi päätetyöskentelyssä, voi kyseessä olla tarve erillisille näyttöpäätelaseille. Tyypillisiä näköongelmien aiheuttamia oireita ovat mm. päänsärky, niska/hartia särky tai yleisesti epämukava työergonomia.
Erityistyölasit eli usein lähikatseluun tarkoitetut syväterävät lähilasit tai näyttöpäätelasit (rakkaalla lapsella on monta nimeä) ovat poikkeavan linssivoimakkuuden, -tyypin tai -asennuksen vuoksi räätälöity työpisteelle. Tällöin lähinäön syvyyssuunnan syväterävyysalue paranee ja saavutetaan yleensä parempi työergonomia. Erityistyölasit ovat valtioneuvoston päätöksen 1405/1993 - "EU direktiivi" 90/270 ETY- mukaiset silmälasit, jotka työnantaja hankkii työntekijälle, kun lain edellyttämät kriteerit täyttyvät. Työnantajan on korvattava erityistyölasit, mikäli työnäkemiseen koulutetun optikon tai silmälääkärin lausunnosta selvästi ilmenee, että tavanomaiset yleiskäyttöön tarkoitetut silmälasit eivät ole työhön sopivat ja fysioterapeutin tekemien työpisteen ergonomian säädöillä ei toivottua lopputulosta saavuteta.

Erityistyölasien hankintaprosessi
1. Erityistyölasien hankinta tapahtuu aina työterveyshuollon kautta. Työntekijä on aina ensin yhteydessä omaan työterveyshuoltoonsa. Siellä arvioidaan ongelmat ja tarvittavat toimenpiteet.
2. Mikäli aiempia laseja ei ole käytössä, ohjataan henkilö ensin omakustanteisesti optikolle. Jos henkilön mahdollisesti hankkimat yleislasit eivät ongelmaa korjaa tai omat yleislasit ovat oletettavasti ajan tasalla, suoritetaan työterveyshuollon arviointikäynti työpaikalla.
3. Työpisteen ergonomia ja tarkastuksen jälkeen tehdään tarvittavat muutokset. Ongelmien jatkuessa, antaa työterveyshuolto työntekijälle erityistyölasilähetteen, josta selviää mm. näyttöpäätteen etäisyys ja muut tiedot.
4. Työntekijä menee tämän jälkeen yleensä yrityksen sopimuksen mukaiseen erityistyölasitarkastukseen työnäköoptikolle. Jos henkilölle on tehty silmäleikkaus tai hänellä on todettu silmäsairaus, on aika varattava ensin silmälääkärille, joka tutkii silmän terveydentilan.
5. Mikäli erityistyölasilausunto on puoltava, tekee työnantaja lopullisen päätöksen lasien kustantamisesta. Jos työnantajalla on sopimus erityistyölaseista optikkoliikkeen kanssa, voidaan lasit tilata myös suoraan puoltavan lausunnon jälkeen. Erityistyölasilausunto tulee toimitettaa aina lähetteen antaneelle työterveyshuollolle.

Suojalasit
Suojalasit kuuluvat henkilösuojaimiin ja niiden on täytettävä valtioneuvoston päätöksen 1406/1993 vaatimukset ja oltava direktiivin 89/686/EEC:n mukaan CE merkittyjä. Suojalaseja on saatavilla muun muassa S-. F-, B- ja A -luokassa. Tarvittavan suojausluokan työtehtäviin määrittelee työnantaja. Työn tekijän tulee käyttää suojalaseja työtehtävissä työnantajan antamien ohjeiden mukaan. Suojalaseja on saatavilla niin valmiilla lukuvoimakkuudella kuin omin optikon tai silmälääkärin määrittämin vahvuuksin.
lähteet ja lisätietoja: Suomen työnäköseura ry 2016